Wat is 5G?

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerktechnologie. Maar wat is het, wat kun je ermee en welke smartphones ondersteunen 5G? Je leest het in dit artikel.

Wat is 5G precies?

In onze huidige digitale samenleving wordt mobiel internet steeds belangrijker. We willen op onze smartphones snel grote bestanden kunnen uitwisselen en hoge kwaliteit video kunnen streamen. Daarnaast kloppen innovatieve technologieën zoals zelfrijdende auto’s en pakketbezorgende drones steeds harder op de deur.

5G is de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie die al dit soort zaken mogelijk maakt. Het netwerk verstuurt net als vorige netwerken radiogolven via zendmasten en werkt op drie frequentiebanden: 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Smartphones die 5G ondersteunen, kunnen daarnaast ook gebruikmaken van 4G-frequentiebanden zoals 800 MHz, 1,8 GHz en 2,6 GHz.

Wat zijn de voordelen van 5G?

Het grootste voordeel van 5G is de aanzienlijk hogere snelheid ten opzichte van voorganger 4G. 5G komt aan een datasnelheid tot wel 10 gigabit per seconde, terwijl 4G het moet stellen met zo’n 100 megabit per seconde. Dat maakt 5G maar liefst 100 keer zo snel. Ook de responstijd is korter (4 in plaats van 16 milliseconden), waardoor bepaalde innovatieve technieken ineens dichterbij komen.

Maar 5G biedt nog meer voordelen. Zo is het netwerk een stuk stabieler dan eerdere generaties, wat cruciaal is bij toepassingen als zelfrijdende voertuigen, pakketbezorgende drones en artsen die op afstand patiënten in een rijdende ambulance diagnosticeren. Ook belast het gebruik van 5G de accu van mobiele apparaten een stuk minder, waardoor je smartphone minder snel leegraakt.

Wat zijn de nadelen van 5G?

Doordat 5G werkt op hogere frequenties, is het bereik wel minder (gemiddeld zo’n 200 meter) dan bij eerdere generaties. Dit betekent dat er meer antennestations en zendmasten nodig zijn. Daarnaast zijn sommige mensen bezorgd over de effecten van de elektromagnetische straling. Deze straling is echter niet anders dan die van 3G of 4G en er is ook geen schadelijkheid bewezen.

Welke smartphones ondersteunen 5G?

Grote providers zoals Vodafone, KPN en T-Mobile bieden reeds 5G-abonnementen aan. Inmiddels groeit ook het aantal smartphones dat 5G ondersteunt in rap tempo. Denk hierbij aan bekende telefoons als de OnePlus Nord, Samsung Galaxy S20, S20 Plus en S20 Ultra, de Huawei P40 en de Samsung Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra.

Binnen afzienbare tijd zal naar verwachting vrijwel elke nieuwe smartphone 5G standaard ondersteunen. Wij kunnen in elk geval niet wachten, want 5G biedt tal van nieuwe mogelijkheden en is zo razendsnel dat het zelfs je thuisnetwerk kan vervangen. Hou onze blog de komende tijd in de gaten voor meer updates over 5G-smartphones en bijpassende trendy hoesjes!

Relevante blogs