Fairphone 5: duurzaamste smartphone ter wereld

De Fairphone 5 staat bekend als de duurzaamste telefoon ter wereld. Maar heeft deze trendy smartphone meer te bieden dan duurzaamheid alleen? Lees alles wat je moet weten in dit artikel.

De Fairphone 5 en duurzaamheid

Fairphone is een Nederlandse smartphonefabrikant die zich richt op het produceren van eerlijke elektronica. Hierdoor is de Fairphone 5 een smartphone met een modulaire opbouw. Dit betekent dat je als gebruiker goedkoop en eenvoudig onderdelen kunt vervangen of upgraden, waardoor de telefoon veel langer meegaat.

Naast modulariteit onderscheidt de Fairphone 5 zich ook door het gebruik van gerecyclede en eerlijk gewonnen materialen zoals gerecycled plastic, tin, staal, nikkel en zeldzame aardmetalen. Ook zet Fairphone zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden en leefbare lonen in de toeleveringsketen.

Fairphone 5: de specificaties

De Fairphone 5 is dan ook een smartphone die met een goed gevoel kunt kopen en waarmee je bijdraagt aan een betere wereld. Maar – ook niet onbelangrijk – hoe presteert het toestel eigenlijk in het dagelijks gebruik? Aan de specificaties zal het in ieder geval niet liggen, want die zijn prima voor een smartphone in deze prijsklasse (adviesprijs in Nederland €699).

Zo is de Fairphone 5 uitgerust met de snelle Qualcomm QCM6490, een 6nm processor met een Cortex-A78-core die geklokt is op 2,7GHz. Dagelijkse taken zoals browsen en gamen kan de smartphone dan ook prima aan. Leuk feitje: deze processor wordt normaal gebruikt voor industriële toepassingen en krijgt hierdoor extra lange ondersteuning door Qualcomm.

Scherm en camera van de Fairphone 5

Zelfs de meest snelle smartphone is tegenwoordig niets zonder een haarscherp scherm en dito camera. Ook op dit vlak scoort de Fairphone 5 prima, al is het alleen maar door het 6,46 inch OLED-scherm met een verversingssnelheid van 90Hz voor vloeiende bewegingen en een piekhelderheid van 880 nits.

De Fairphone 5 heeft een dubbele camera aan de achterzijde en één camera aan de voorkant. De hoofdcamera is voorzien van een 54-megapixelsensor, terwijl de ultragroothoekcamera net als de camera aan de voorkant is uitgerust met een 50-megapixelsensor. Alle camera's kunnen video's opnemen in 4K met 30 frames per seconde.

Kleuren en opslagruimte

De Fairphone 5 is beschikbaar in 3 kleuren: transparant, hemelsblauw en mat zwart. Je favoriete kleur is een kwestie van smaak, maar bijzonder detail aan de transparante versie is het unieke zicht op de interne componenten. Hierdoor komt het modulaire karakter van de smartphone nog beter tot uitdrukking.

Qua opslagruimte biedt de Fairphone 5 alleen een optie met 256GB interne opslag. Dit is echter ruim voldoende voor de meeste gebruikers om apps, foto's, video's en andere bestanden op te slaan. Bovendien is de opslagcapaciteit uitbreidbaar tot maar liefst 2TB via een micro SD-kaart.

Fairphone 5: garantie en ondersteuning

Door de focus op duurzaamheid onderscheidt Fairphone zich met een opvallend lange garantie op de Fairphone 5. Standaard geldt een garantie van 2 jaar, maar door je Fairphone na aankoop te registreren verleng je de garantieperiode kosteloos tot 5 jaar. Zo’n garantie is zeer ongebruikelijk en weerspiegelt het grote vertrouwen van Fairphone in hun product.

Ook qua softwareondersteuning blinkt Fairphone uit ten opzichte van alle andere smartphonefabrikanten. Voor de Fairphone 5 plant het bedrijf maar liefst 5 Android-versieupgrades, helemaal tot aan Android 18. Daarnaast kun je rekenen op minstens 8 jaar aan beveiligingsupdates, wat eventueel nog wordt uitgebreid naar 10 jaar.

Hoesje kopen voor de Fairphone 5

Hoewel het fijn is dat de componenten van de Fairphone 5 zo lang meegaan, wil je natuurlijk liever dat jij de smartphone helemaal niet hoeft te repareren. Hierdoor is het aan te raden om het toestel te beschermen met een goed telefoonhoesje, zoals een hoogwaardige en duurzame stand case of TPU case van B2C Telecom.

Bij B2C Telecom heb je de keuze uit honderden trendy kant-en-klare designs voor je telefoonhoesje, maar kun je jouw hoesje voor de Fairphone 5 ook helemaal zelf ontwerpen. Heb jij het transparante model van de Fairphone 5? Kies dan voor een transparante TPU case om een optimaal zicht op de interne componenten van het toestel te behouden.

Relevante blogs