Huawei P40-serie: de beste camera, maar dubbele gevoelens

Al sinds jaar en dag staan Huawei-telefoons bekend om hun geweldige camera’s. De nieuwe P40-serie heeft die ook, maar is het genoeg om de kritische consument in Nederland en België te overtuigen?

Minder apps door handelsverbod

Huawei heeft het de laatste tijd niet makkelijk. Dat komt voornamelijk door een handelsverbod met Amerikaanse bedrijven, dat door de Amerikaanse overheid is ingesteld. De Amerikanen vermoeden namelijk dat Huawei haar producten gebruikt om namens de Chinese overheid in andere landen te spioneren. Dit is door Huawei altijd met klem ontkend.

Hoe dan ook heeft deze politieke beslissing niet alleen voor Huawei gevolgen, maar ook voor de smartphoneliefhebber. Het betekent namelijk dat de Chinese fabrikant niet meer kan samenwerken met partijen als Google, waardoor veel populaire apps niet terug te zijn op Huawei-telefoons. Helaas geldt dat ook voor de P40-serie, die naast de reguliere P40 bestaat uit de Lite- en Pro-versie.

Huawei P40: beste camera van 2020

Laten we de politieke perikelen en daarmee de software even buiten beschouwing, dan zien we dat Huawei met de P40-serie wederom een uitstekende prestatie heeft neergezet. Het grootste pluspunt van de telefoons zijn natuurlijk de camera’s. Met een hoofdcamera van maar liefst 50 megapixel, hele kleurgetrouwe foto’s en een uitstekende nachtmodus is dit tot nu toe waarschijnlijk de beste smartphonecamera van 2020.

Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor een telefoon uit de P40-serie. Zo zijn de telefoons binnen no time opgeladen en werkt de vingerafdrukscanner onder het scherm (behalve bij de Lite) erg snel. De 90Hz-verversingssnelheid maakt het scherm heel aangenaam om naar te kijken en de Android-software werkt vloeiend en zonder haperingen.

Scherm P40 erg kwetsbaar voor krassen en breken

Toch zitten de nadelen van de Huawei P40-serie hem juist ook in de twee laatstgenoemde punten. Want hoewel de software op zichzelf vloeiend werkt, is het ontbreken van populaire apps door het handelsverbod een groot gemis. Zo moet je het stellen zonder apps als Netflix, WhatsApp, Facebook en Gmail. Huawei stelt hier apps uit zijn eigen AppGallery tegenover, maar die zijn vaak niet van dezelfde kwaliteit.

Daarbij komt dat het scherm van de P40 (en dat van de Lite en Pro) ondanks de 90Hz-verversingssnelheid een onverwacht zwak punt heeft: het is niet gemaakt van Gorilla Glass, waardoor het (een stuk) gevoeliger is voor krassen en breuken. Gelukkig is dit nadeel wel op te vangen met een goed hoesje en/of screenprotector. Met een hoesje van B2C Telecom zit je in dat opzicht goed; hiermee beperk je de kans op schade door krassen, stoten of vallen tot een absoluut minimum.

Hoesje is nodig om je Huawei P40 te beschermen

De Huawei P40-serie is in Nederland verkrijgbaar voor circa € 300 (P40 Lite), € 800 (P40) en € 1000 (P40 Pro). Voor dit geld krijg je een werkelijk uitstekende smartphone, met waarschijnlijk de beste camera in de huidige markt. Wel zijn het ontbreken van een aantal populaire apps en de gebrekkige alternatieven in Huawei’s eigen AppGallery voor veel mensen een nadeel.

Aan de relatief grote kras- en breekgevoeligheid van het scherm van de P40 willen we niet teveel woorden vuilmaken. Dat los je namelijk heel simpel op met een goed telefoonhoesje. Wil je direct zo’n hoesje kopen, in een hip design of helemaal zelf ontwerpen? Bekijk dan direct ons uitgebreide aanbod voor de P40, P40 Lite en P40 Pro!

Relevante blogs