Samsung Galaxy A05 vs Galaxy A05s: welke telefoon is beter?

Met de Galaxy A05 en Galaxy A05s heeft de Galaxy A04 twee opvolgers in huis. Welk toestel is voor jou de beste keuze? Wij zochten het voor je uit.

Galaxy A05 vs Galaxy A05s: het design

Op het eerste gezicht zijn er maar weinig verschillen tussen de Samsung Galaxy A05 en de Galaxy A05s. Het schermformaat is hetzelfde (6,7 inch IPS-paneel) en dat geldt ook voor de behuizing. Wel is er een klein verschil in de kleuren van beide toestellen.

Zowel de Galaxy A05 als de Galaxy A05s zijn verkrijgbaar in de kleuren Zwart, Lichtgroen en Zilver. De A05s daarentegen wordt ook geleverd in de kleur Violet. Zoals je later in deze review zult lezen, is dat niet het enige gebied waarop de A05s zijn broertje aftroeft.

Batterij en software: veel gelijkenissen

Voordat we inzoomen op de verschillen tussen de Galaxy A05s en de A05, blijven we nog even bij de overeenkomsten. Die zijn er naast het scherm en de kleuren namelijk voldoende. Zo hebben beide telefoons een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en worden zowel de A05s als de A05 standaard geleverd met Android 13 als OS.

Samsung heeft beloofd 4 jaar lang updates uit te blijven brengen voor de A05s, maar onduidelijk is nog of dit ook voor de A05 geldt. Daarnaast beschikken beide telefoons over een grote 5.000 mAh-accu die met 25 Watt kan opladen. Maar let op: de A05s gebruikt bij hetzelfde gebruik meer accu dan de A05 en moet daarom eerder worden opgeladen.

Galaxy A05 vs Galaxy A05s: de prestaties

Dat de Galaxy A05s het minder lang volhoudt op een batterijlading dan zijn broertje is niet zonder reden. In plaats van de redelijk presterende MediaTek Helio G85-processor in de A05 heeft de A05s namelijk de razendsnelle Snapdragon 680-processor onder de motorkap. Dit betekent betere prestaties en meer snelheid bij gamen en dagelijkse taken zoals browsen.

De A05s wint het echter op nog meer vlakken. Zo heeft het scherm van het toestel een verversingssnelheid van 90 Hz (versus 60 Hz op de A05), net als een maar liefst 50% hogere pixeldichtheid (393 vs 262 PPI). Hierdoor ziet het scherm van de A05s er beter en vloeiender uit en in tegenstelling tot de A05 is het ook nog eens uitgerust met een vingerafdrukscanner.

Overige verschillen

Minder spectaculair zijn de verschillen in cameraspecificaties. Zo hebben zowel de Samsung Galaxy A05 als A05s een 50 MP-hoofdcamera en 2 MP-dieptesensor, maar is de A05 ook nog eens uitgerust met een 2 MP-macrolens. Deze extra lens is met name handig als je veel close-ups wilt maken en houdt van macrofotografie.

De extra cameralens is niet het enige waarmee de A05 de verder toch vooral rijker uitgeruste A05s aftroeft. De smartphone heeft namelijk een nieuwere Bluetooth-versie (5.3) en ondersteunt daarnaast Dolby Atmos-technologie. Hierdoor is de Galaxy A05 voor liefhebbers van audio wellicht een betere keuze.

Samsung Galaxy A05 versus A05s: de conclusie

De Galaxy A05 en A05s zijn twee interessante toestellen van Samsung die betaalbaar zijn voor een breed publiek. Voor het prijsverschil hoef je het niet te laten, want op het moment van schrijven koop je de A05 voor €144 en de A05s voor €150. De keuze voor een van beide smartphones maak je dus niet zozeer op prijs, maar op andere aspecten.

Daar waar de A05s met name uitblinkt in snelheid en schermkwaliteit, gooit de A05 hoge ogen op het gebied van macrofotografie en audioconnectiviteit. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur welke telefoon het beste bij jou past. Heb je nog een hoesje nodig? Bij B2C Telecom vind je de beste hoesjes voor de Samsung Galaxy A05s en Galaxy A05.

Relevante blogs