Samsung Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra: een eerste blik

Inmiddels zijn de Samsung Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra officieel te koop in eigen land. Maar weten deze topsmartphones de hooggespannen verwachtingen waar te maken?

Samsung Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra: wat valt als eerste op?

Met de Galaxy Note 20-serie mikt Samsung op het absolute topsegment in de smartphonemarkt. Dat is direct duidelijk als je de Ultra ziet, die zijn glazen behuizing en premium uitstraling combineert met slanke en trendy looks. Minpuntje: een glazen smartphone blijft ondanks de marketingclaims van de fabrikant kwetsbaar voor barsten. Een goed telefoonhoesje voor je Note 20 Ultra is dan ook echt geen overbodige luxe.

De reguliere Note 20 is zo’n 250 euro goedkoper dan de Ultra en dat blijkt ook duidelijk uit de behuizing. Die is namelijk van plastic, wat voor een toestel uit deze prijsklasse als een ietwat onaangename verrassing komt. Plastic is weliswaar minder gevoelig voor barsten, maar heeft nu eenmaal niet de high-end uitstraling van glas. Omdat je die uitstraling wel wilt als je in dit topsegment winkelt, geldt ook hier een trendy telefoonhoesje als goede tussenoplossing.

Verschillen in de Galaxy Note 20-serie

Hoewel de behuizing van beide toestellen het eerste is wat in het oog springt, is er ook onder de motorkap van alles gaande. Dit is waar de Galaxy Note 20 Ultra echt uitblinkt. Met een 6,9 inch AMOLED Infinity Display op 120 Hz, 12 GB werkgeheugen en een 108 MP hoofdcamera, laat het toestel nagenoeg alle andere smartphones in de huidige markt ruimschoots achter zich.

Kan de reguliere Samsung Note 20 enigszins meekomen in dit geweld? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Met de Exynos 990 heeft het toestel dezelfde razendsnelle processor als zijn duurdere broer en met 8 GB werkgeheugen draaien vrijwel alle applicaties moeiteloos. Wel is de beeldweergave op 60 hz iets minder vloeiend en kan de 12 MP hoofdcamera duidelijk niet tippen aan die van de Ultra.

Ideaal voor games en entertainment

Gelukkig zijn er nog een heleboel andere zaken die beide smartphones met elkaar gemeen hebben. Zo ondersteunen beide toestellen de draadloze versie van Dex-software, waardoor je ze draadloos met een smart tv kunt verbinden. Als fijne extra voor gamers kunnen de telefoons games streamen via Xbox Game Pass en Microsofts xCloud-dienst, die je zo kunt spelen met je Xbox One-controller.

Zowel de reguliere Galaxy Note 20 als de Note 20 Ultra worden standaard geleverd met Samsung’s S-Pen, die zo kenmerkend is voor de Note-serie. Belangrijk verschil is wel de reactietijd van respectievelijk 26 milliseconden versus 9 milliseconden. In de praktijk betekent dit dat de pen op de Ultra merkbaar wat sneller en vloeiender zal reageren.

Hoesje voor de Samsung Note 20 en Note 20 Ultra

Samenvattend mogen we gerust stellen dat zowel de Samsung Note 20 als Note 20 Ultra toptoestellen zijn. Op het gebied van technologie en specificaties verschuiven deze smartphones de standaarden in de markt. Puntje van kritiek is wel de plastic behuizing van de reguliere Note 20, waar wij bij een toestel in dit prijssegment toch wel een glazen behuizing verwachten.

Heel erg zwaar tillen we hier niet aan, want zowel bij een plastic als glazen behuizing is een telefoonhoesje geen overbodige luxe. Is het niet vanwege de beschermingsfactor, dan wel om het uiterlijk van je telefoon te personaliseren. Al met al zijn de Samsung Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra geweldige telefoons, die wat ons betreft dan ook een geweldig hoesje verdienen ;-)

Relevante blogs