Huawei P30: wat kunnen we verwachten?

Huawei werkt momenteel hard aan zijn nieuwe vlaggenschip P30. Maar wat kunnen we precies van dit toestel verwachten en wanneer is de release? Wij blikken alvast vooruit.

Laatste update: april 2019

De Huawei P30 en P30 Pro liggen inmiddels in de winkels en daarmee is het speculeren over de releasedatum voorbij. De P30 Lite is op dit moment te pre-orderen in het buitenland en daarom kan het niet lang meer duren totdat ook dit toestel in Nederland verkrijgbaar is.

Nu alle toestellen officieel gepresenteerd en op de markt zijn, is het tijd om de balans op te maken. In hoeverre kloppen de eerdere voorspellingen in dit artikel en weet de P30-serie van Huawei de hooggespannen verwachtingen waar te maken?

Daar kunnen we kort over zijn:

Ja. Zowel de gewone variant als de Lite en Pro zijn in binnen- en buitenland extreem goed ontvangen en dat komt niet in het minst door de indrukwekkende specificaties. In sommige gevallen overtreffen die zelfs de verwachtingen!

We zetten de belangrijkste hieronder even voor je op een rijtje:

Huawei P30 Lite

 • 6 inch LCD-scherm; resolutie 2312 bij 1080 pixels
 • 3 camera’s aan achterkant (20 + 16 + 2 megapixel)
 • Kirin 710-chipset octacore processor, 4GB werkgeheugen
 • 64GB opslagruimte ingebouwd, uitbreidbaar met geheugenkaart
 • 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting
 • Adviesprijs: € 369

Huawei P30

 • 6,1 inch OLED-scherm met kleine waterdruppelnotch; resolutie 2340 bij 1080 pixels
 • 3 camera’s aan achterkant incl. optische zoom en groothoeklens (24 + 8 + 2 megapixel)
 • Kirin 980-chipset octacore processor, 6GB werkgeheugen
 • 128GB opslagruimte ingebouwd, uitbreidbaar met geheugenkaart
 • 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting
 • Adviesprijs: € 749

Huawei P30 Pro

 • 6,47 inch OLED-scherm met kleine waterdruppelnotch; resolutie 2340 bij 1080 pixels
 • Vier camera’s aan achterkant (40 + 20 + 8 megapixel + Time of Flight-sensor)
 • Kirin 980-chip octacore-processor, 8GB werkgeheugen
 • 128 of 256GB opslagruimte ingebouwd, uitbreidbaar met geheugenkaart
 • Géén 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting
 • Adviesprijs € 999

Maar natuurlijk zeggen specificaties niet alles

Want hoe functioneren de toestellen in de praktijk eigenlijk en hoe verhouden ze zich tot elkaar?

In het goedkopere segment biedt Huawei de P30 Lite, die met zijn moderne design sterk doet denken aan zijn toch aanzienlijk duurdere broers. Ook qua camera’s kan de Lite een eind meekomen en troeft hij zelfs veel concurrenten in het middensegment af. Het toestel biedt drie camera’s van respectievelijk 20, 16 en 2 megapixel en staat daarmee garant voor kiekjes van prima kwaliteit. De Kirin 710-chipset is snel genoeg voor alledaagse taken, maar voor fanatieke gamers is de rekenkracht niet voldoende om de zwaarste spellen vloeiend te draaien.

Dan is er de reguliere P30. Huawei zet dit toestel voor bijna € 400 meer in de markt dan de Lite en daarom is het stellen van hoge eisen aan deze smartphone gerechtvaardigd. Gelukkig weet de P30 alle verwachtingen waar te maken, want met zijn Kirin 980-chipset octacore processor en 3 camera’s inclusief optische zoom en groothoeklens (24 + 8 + 2 megapixel) kan dit toestel zich qua rekenkracht en fotokwaliteit meten met de topmodellen in de markt.

Maar over topmodellen gesproken – Huawei hanteert andere standaarden voor een toptoestel dan de concurrentie. Met de fors geprijsde P30 Pro (€ 999 voor de versie met 256GB opslagruimte) blaast de Chinese fabrikant alle concurrerende toestellen in het topsegment moeiteloos omver. De foto’s zijn duidelijk beter dan die van elk ander toestel en dat is extra duidelijk zichtbaar bij inzoomen of in omstandigheden met weinig licht. Niet zo gek met 40 + 20 + 8 megapixel camera’s én een Time of Flight-sensor.

Ook qua pure snelheid en gebruiksgemak kent de Pro zijn gelijk niet. Enige minpuntje: in tegenstelling tot zijn goedkopere broertjes heeft hij géén 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Voor het luisteren van muziek heb je dus draadloze Bluetooth-oordopjes nodig.

Conclusie: moet ik de P30, P30 Lite of P30 Pro kopen?

En dan nu datgene waarvoor je naar beneden hebt gescrold; onze conclusie na het vergelijken van de drie nieuwe P30-toestellen van Huawei.

Laten we vooropstellen – met geen van deze drie telefoons kun je een slechte keuze maken. In elk prijssegment steken ze de concurrentie bijna moeiteloos naar de kroon en daarom is je keuze voor een P30-variant vooral afhankelijk van je budget.

 • Wil je tegen de laagst mogelijke prijs toch een moderne telefoon met een zeer strak uiterlijk? Dan is de P30 Lite iets voor jou.
 • Heb je flink wat te besteden en zijn rekenkracht en goede foto’s voor jou een belangrijke eis? Dan kun je niet anders dan de Pro kiezen.
 • Kun je echter niet zonder 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en wil je graag wat geld besparen? Dan is de reguliere Huawei P30 de telefoon voor jou.

Voordat je de knoop definitief doorhakt, hebben we nog een laatste tip voor je:

Koop een hoesje voor de P30, P30 Lite of P30 Pro

Zowel de gewone P30 als de Lite en de Pro hebben namelijk een nagenoeg randloos design. Dat ziet er prachtig uit, maar maakt de glazen voorkant enorm kwetsbaar voor schade door vallen, stoten of krassen.

Voorkom daarom dat jij je splinternieuwe telefoon beschadigt en koop een goed hoesje bij B2C Telecom. Dat gaat lang mee, is niet duur én ziet er ook nog eens strak uit. Kortom: wij bieden het ideale telefoonhoesje voor jouw Huawei P30!

Bekijk direct onze hoesjes voor de gewone P30P30 Lite en P30 Pro.

Februari 2019: wat zijn de specs van de Huawei P30?

Volgens de laatste berichten krijgt de Huawei P30 indrukwekkende specificaties. Zo wordt de reguliere versie aan de achterkant voorzien van een nieuwe camera van 38 megapixel. Hiernaast zitten nog eens twee andere camera’s – een voor optische zoom en een met groothoeklens. Aan de voorzijde van het toestel komt een 24 megapixel-camera voor selfies.

Het schieten van haarscherpe foto’s uit alle hoeken en standen wordt met dit toestel dan ook kinderspel. Van die plaatjes kun je er bovendien genoeg kwijt door de opslagcapaciteit van 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart). Je bewondert de gemaakte foto’s en 4K-video’s op het kleurrijke 6,1 inch OLED-scherm met piepkleine waterdruppelnotch.

Hoe zit het met de rekenkracht? We kunnen er kort over zijn: de telefoon is een waar rekenmonster. Met de hypermoderne Kirin 980-chipset en 6GB werkgeheugen beschik je over voldoende power voor de zwaarste apps en taken. Ook in zijn behuizing ademt de P30 kwaliteit. De vingerafdrukscanner is in het scherm ingebouwd en daarnaast is standaard (in tegenstelling tot bij veel concurrenten) een koptelefoonaansluiting aanwezig. Goed bezig, Huawei!

Huawei P30 Lite en Pro: wat zijn de verschillen?

Naast de reguliere versie, kent de P30 een Lite- en Pro-versie zoals we die nog kennen van de Mate 20 en P20. Over de Lite is niet veel bekend, maar meestal boet deze goedkopere versie bij Huawei in aan de hoeveelheid camera’s en rekenkracht. Daarnaast is het nog maar de vraag of de Chinese fabrikant ook in dit model de vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt.

Over de P30 Pro is al iets meer bekend en doen zelfs de wildste geruchten de ronde. Zo zou het toestel worden uitgerust met maar liefst vijf (!) camera’s en over een 6,5 inch OLED-paneel beschikken. Bovendien krijgt deze grote broer met 12GB dubbel zoveel werkgeheugen, maar lijkt de bij fans zo geliefde 3,5 mm audio-aansluiting in dit model verdwenen.

Wat is de release date van de Huawei P30?

Dan de hamvraag: wanneer kun je als consument van al dit moois gaan genieten? Op 26 maart weten we meer, want dan kondigt Huawei de gewone P30 en de Pro-versie officieel aan in Parijs. De ervaring leert dat je de officiële winkelrelease dan meestal een kleine maand later kunt verwachten.

Kortom: in april kun je de P30 (Pro) dus al in huis hebben! Let op: de P30 Lite komt misschien zelfs al eerder uit. Vorig jaar lag de P20 Lite namelijk al in de winkel voordat de Pro en reguliere P20 überhaupt waren aangekondigd. Iets om in de gaten te houden dus.

Wat wordt de prijs van de Huawei P30?

Overweeg jij de Huawei P30 te kopen? Over de prijs is momenteel nog weinig bekend, maar waarschijnlijk is deze te vergelijken met die van de P20 vorig jaar: rond de 700 euro. Zoals gewoonlijk zullen de prijzen voor de Lite weer wat lager en voor de Pro wat hoger liggen.

Hoe dan ook valt geen enkel toestel uit de Huawei P30-serie binnen de categorie van budgettoestellen. Mede daarom is het extra belangrijk om de telefoons goed te beschermen.

Het beste doe je dat met de hoesjes van B2C Telecom. Die bieden niet alleen de perfecte bescherming tegen vallen en krassen, maar zijn ook nog eens verkrijgbaar in de meeste hippe en uiteenlopende designs. Je kunt je hoesje bij ons zelfs helemaal zelf ontwerpen!

Meer weten? Hou onze productcategorie met hoesjes voor de P30 en P30 Pro de komende tijd dan nauwlettend in de gaten.

Relevante blogs