Huawei P20: al het goede van de iPhone X?

Enige tijd geleden werd het nieuwe paradepaardje van Apple uitgebracht: de illustere iPhone X. 

Waarom heeft Huawei gekozen voor de notch?

De Huawei P20 ligt over circa een maand in de Nederlandse winkels en is nu al een van de meest besproken smartphones van 2018. Aanleiding hiervoor is de overname van Apple’s roemruchte notch – de inkeping waarin de selfiecamera en diverse sensoren zich bevinden. Voordeel van deze designkeuze is dat het scherm doorloopt tot de hoeken. Nadeel is de overduidelijke ‘hap’ uit het scherm die direct de aandacht trekt.

Waarom heeft de P20 dit veelbesproken kenmerk van de iPhone X dan toch overgenomen? Kenners denken dat het vooralsnog het beste compromis is bij een verder randloos design. Andere nieuwe toestellen van merken als Bluboo en Vivo werken met scharnierende en uitklappende camera’s als alternatief. Huawei moet gedacht hebben: dan toch liever een notch. In de praktijk blijkt ook dat veel iPhone-gebruikers er al snel gewend aan raakten. De verkoopcijfers van de X liegen daarnaast niet.

Specificaties van de Huawei P20

Wat heeft de Huawei P20, naast de nu al veelbesproken notch, dan nog meer te bieden? Het nodige. Er komen drie varianten van de smartphone op de markt - van duur naar goedkoop de Pro, de reguliere variant en de Lite. Van die laatste, die 27 maart officieel wordt gepresenteerd, zijn nu al de vermoedelijke specificaties bekend. Het toestel wordt uitgerust met een Kirin 659-chipset, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. Niet slecht voor een Lite-uitvoering.

In een later stadium worden ook de gewone- en de Pro-uitvoering nog door Huawei gepresenteerd. Hierbij valt een nog snellere chipset en meer werkgeheugen en opslagruimte te verwachten. De Pro-variant krijgt naar verwachting bovendien een driedubbele 40 megapixel-camera, die de dubbele 16 megapixel-camera in de Lite en de gewone P20 doet verbleken. Bijzonder aan deze speciale camera is ook de zogenaamde hybride zoom, die zorgt voor maximale zoomopties zonder kwaliteitsverlies.

Verschillen tussen de Lite en de Pro

Zijn er qua design dan geen verschillen tussen de Huawei P20 en de iPhone X? Toch wel. Het randloze design en de kenmerkende notch vertonen weliswaar grote gelijkenis met Apple’s vlaggenschip, maar toch is de onderkant van het toestel – de zogenaamde ‘kin’ – wel iets dikker. Dit lijkt een bewuste keuze van de fabrikant, want hierdoor bevindt de vingerafdrukscanner zich niet aan de achter-, maar aan de voorkant. En daar geven veel gebruikers in de praktijk de voorkeur aan.

De Huawei P20 lijkt daarmee vooral een gulden middenweg tussen de geslaagde en innovatieve ontwerpkeuzes van de iPhone X en de meest gehoorde bezwaren van gebruikers daartegen – denk aan de vingerafdrukscanner aan de achterkant en de toch wel torenhoge prijs. Zoals klanten van Huawei gewend zijn, komen alle drie de varianten van de P20 voor een relatief betaalbare prijs op de markt. De Lite zal zich daarbij aan de onder- en de Pro aan de bovenkant van het spectrum bevinden.

Telefoonhoesje voor de Huawei P20

Sla jij direct toe zodra Huawei’s P20-serie in de winkel ligt? Dan is de kans klein dat je er op dat moment een telefoonhoesje kunt bijbestellen dat stevigheid combineert met een mooi ontwerp. Wil je als eerste verzekerd zijn van een hoesje voor de P20 met een trendy design, dan ben je bij B2C Telecom aan het juiste adres. Bij ons kun je het hoesje zelfs helemaal zelf ontwerpen. Hou onze website nauwlettend in de gaten voor de nieuwste accessoires op het gebied van Huawei smartphones.

Relevante blogs