Motorola Moto G6 (Plus): veel voor weinig

Motorola heeft al jarenlang een naam hoog te houden als de ongekroonde koning van de budgettelefoons. Dat komt met name door zijn serie Moto-smartphones, die bekend staan om hun extreem goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. 

Voordelen van de Moto G6: snelheid en schoonheid ineen

De Motorola G6 is een toestel dat direct opvalt door de relatief forse rekenkracht voor zijn prijskaartje. Zo heeft het reguliere model een Snapdragon 450-chip onder de motorkap, terwijl de grotere broer Plus extra spierballen heeft meegekregen in de vorm van de snellere 630-chip. Die uitstekende chips in deze prijsklasse zijn duidelijk merkbaar – apps laden snel en de algehele gebruikerservaring is vloeiend.

Dat geldt in het bijzonder voor de Moto G6 Plus, die duidelijk over wat extra rekencapaciteit beschikt om apps op zijn grotere scherm (5,9 versus 5,7 inch) snel en haarscherp tevoorschijn te toveren. Ook de relatief kale Android-versie die standaard is voorgeïnstalleerd draagt bij aan de snelheid. Motorola heeft slechts een paar widgets toegevoegd, maar die hebben dan ook echt meerwaarde.

Net zo flitsend als de apps op het toestel inladen, ziet het design eruit. Het 18:9 FHD+ IPS LCD scherm is verpakt in een uiterst dunne behuizing (8,3 mm bij de G6 en 8 mm bij de Plus) die geheel in de huidige ontwerptrend volledig van glas en aluminium is gemaakt. Dat oogt in eerste instantie mooi, maar brengt ons wel bij het eerste nadeel van beide toestellen.

Nadelen van de Moto G6: kwetsbaar en basic

Motorola is zeker niet de enige fabrikant die tegenwoordig kiest voor een overwegend glazen behuizing. Wat ons betreft wint marketing het hier van functionaliteit, want glas heeft één groot nadeel: het is behoorlijk gevoelig voor krassen, barsten en vlekken. En volgens de eerste gebruikersrapporten zijn de Moto G6 en G6 Plus in dit opzicht ook nog eens kwetsbaarder dan de voorganger G5.

Dat maakt het indrukwekkende glazen design vooral een marketinggimmick, want om je telefoon te beschermen tegen schade moet je sowieso een telefoonhoesje gebruiken. En je raadt het al: hierdoor zie je niets meer terug van al dat flitsende glas. We raden je dan ook aan een mooi hoesje te kiezen voor de G6 en G6 Plus, zodat de trendy uitstraling van je nieuwe smartphone overeind blijft.

Als we dan toch nog één nadeel moeten noemen, is het dat beide toestellen in essentie vrij basic zijn. Maar is dat eigenlijk wel een nadeel? In deze prijsklasse vinden wij eigenlijk van niet. De innovatie komt van de dure topklassemodellen en bij de Moto G6 (Plus) ligt de nadruk voornamelijk op de belangrijkste kenmerken van een moderne smartphone. En dat doet Motorola simpelweg heel erg goed.

Ons oordeel is dan ook: de G6 en G6 Plus zijn beiden aanraders voor iedereen met een beperkt budget. Besteed een gedeelte van het geld wat je bespaart echter wel aan een goed telefoonhoesje, zodat je nog vele jaren kunt genieten van een onbeschadigde en goed werkende telefoon.

Relevante blogs