Huawei Mate X of Samsung Galaxy Fold: welke vouwtelefoon is beter?

Eindelijk is het zover: de vouwtelefoon is een feit. Zowel Huawei als Samsung presenteerden onlangs hun hagelnieuwe foldables en de verschillen zijn onmiskenbaar groot.

Definitieve doorbraak van de opvouwbare telefoon

Oké, toegegeven: eigenlijk bestaat de opvouwbare telefoon al iets langer. In dit artikel schreven we namelijk al eens over de Royole Flexpai, een toestel van Chinese makelij dat niet op de Europese markt is uitgebracht.

Interessanter voor ons Nederlanders is daarom de release van twee foldables die wél bij ons in de winkelschappen verschijnen: de Huawei Mate X en Samsung Galaxy Fold. Qua hardware en software zijn deze bovendien een stuk indrukwekkender dan het toestel van Royole.

Beide vouwtelefoons werden in de afgelopen dagen gepresenteerd en inmiddels zijn de verschillen duidelijk. We bespreken ze hieronder per toestel.

Huawei Mate X: toonbeeld van vernieuwing

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: qua uiterlijk steelt de Huawei Mate X direct de show. Het strakke design met de dunne bezels oogt erg prettig en biedt de gebruiker een 8 inch AMOLED-display met veel effectieve schermruimte.

Ook met de rekenkracht zit het goed, want de snelle 7nm Kirin 980 chipset zorgt ervoor dat apps razendsnel inladen en het display van het toestel moeiteloos omschakelt bij in- en uitvouwen. 8 GB werkgeheugen, 55W snelladen en 512 GB standaardopslag maken het plaatje compleet.

Dan zijn er nog de camera’s. De Mate X beschikt er over maar liefst drie: één 40 MP met wide angle, één 16 MP met ultra wide angle en één 8 MP met telephoto (een kleinere beeldhoek). Alle camera’s bevinden zich aan de achterkant en laten zich in de praktijk bijzonder prettig bedienen.

Samsung Galaxy Fold: snel cameramonster

Dan is er de Samsung Galaxy Fold. Qua uiterlijk is de eerste indruk iets minder, want ai – die schermranden zijn voor 2019 toch wel vrij groot. Het zorgt ervoor dat deze vouwtelefoon minder strak oogt en met een beeldformaat van 7,3 inch ook wat minder effectieve schermruimte biedt.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het scherm zelf is van prima kwaliteit en ook de rekenkracht is meer dan in orde. De 7nm 64 bit octacore processor komt moeiteloos mee met die van Huawei en met 12GB biedt het toestel zelfs meer werkgeheugen dan dat van de concurrent. De opslagcapaciteit is met 512GB hetzelfde.

Dan het sterke punt van de Galaxy Fold: de camera’s. Meervoud mogen we in dit geval zeker gebruiken, want deze Samsung heeft er maar liefst zes! Die zitten verspreid over de voor- en achterkant, waardoor het maken van selfies ook mogelijk is. Qua specificaties zijn de camera’s vergelijkbaar met die van Huawei, hoewel een variant van maar liefst 40 MP ontbreekt.

Welke opvouwbare telefoon moet ik kopen?

Dan de hamvraag: welke opvouwbare telefoon is beter en moet jij kopen? Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want hangt af van jouw specifieke wensen.

De Huawei Mate X lijkt het te winnen op het gebied van kwaliteit: daar zorgen de uitstekende cameraspecificaties en het design met dunne bezels voor. De Samsung Galaxy Fold daarentegen scoort punten op het gebied van kwantiteit: met maar liefst zes camera’s en selfiemogelijkheden is dit hét toestel voor iedereen met veelzijdige fotografiewensen.

Eén ding is in elk geval zeker: de Huawei Mate X en Samsung Galaxy Fold zijn technisch gezien niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste opvouwbare telefoons. Een nieuwe generatie foldables belooft spannende tijden in de smartphonemarkt en zal ook de ontwerpen van telefoonhoesjes ingrijpend veranderen. Voor de laatste ontwikkelingen op dit gebied ben je bij B2C Telecom op de juiste plek!

Relevante blogs