Apple blaast iPod nieuw leven in met Touch 2019

Apple behoudt het vertrouwen in zijn iPod-lijn en brengt met de iPod Touch 2019 een vernieuwde versie van een beproefd concept. Hier lees je hoe het ons bevalt.

Langverwachte opvolger maakt goede indruk

Enkele weken geleden was hij daar ineens: de splinternieuwe Apple iPod Touch 2019. Het is de jongste telg uit de reeds bijna dood gewaande iPod-reeks, die met het annuleren van de iPhod Shuffle en iPod Nano in 2017 jarenlang tevergeefs wachtte op een opvolger. Die is er nu tóch gekomen en hij weet ons – en wij vermoeden ook jou – in elk geval aangenaam te verrassen.

Natuurlijk is er op het vlak van functionaliteit weinig nieuws onder de zon. De iPod Touch 2019 is zoals al zijn voorgangers een mediaspeler pur sang en doet dan ook vooral één ding heel goed: media afspelen. Denk hierbij natuurlijk aan muziek, maar ook aan video’s en games. Met name het augmented reality-element is op het laatste vlak een positieve toevoeging – daarover straks meer.

iPod Touch 2019: de feiten op een rij

Laten we beginnen bij het begin: de specificaties van deze nieuwe gadget. Apple mikt met de iPod Touch op een marktsegment dat niet de hoogste eisen stelt, maar wel waarde hecht aan een goede weergave van media. De gekozen 64-bits A10 Fusion-chip en het compacte 4-inch retinascherm (1136 x 640 pixels) bieden in dat kader een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding.

Zoals je bij een mediaspeler mag verwachten, heeft Apple het apparaat voorzien van een fysieke koptelefoonaansluiting. Draadloze oordopjes zijn hierdoor geen absolute vereiste. De twee camera’s van respectievelijk 1,2 en 8 megapixels leggen het duidelijk af tegen duurdere varianten in veel Apple-smartphones, maar zijn dan ook vooral bedoeld voor gebruik in augmented reality-games.

Voor wie is deze mediaspeler van Apple bedoeld?

Nu je weet wat er onder de motorkap schuilt, dringt de vraag zich op: wat kun je er nu daadwerkelijk mee doen? Heel wat, zo blijkt uit onze tests. Zoals alle iPods is ook de Touch 2019-editie nog altijd bij uitstek geschikt voor het afspelen van lokaal opgeslagen media.

Ideaal voor iedereen die streeft naar maximale kwaliteit (zonder compressie) en niet afhankelijk wil zijn van betaaldiensten als Spotify of Apple Music. Maar ook ideaal voor jonge kinderen die misschien nog niet toe zijn aan een eigen smartphone, maar met een iPod als opstapje al wel met wat apps, media en games kunnen experimenteren.

Gamen op je iPod – in augmented reality!

Over games gesproken; die krijgen ditmaal van Apple een veel prominenter rol toebedeeld dan bij oudere iPods het geval was. De Amerikaanse techgigant mikt met de toevoeging van camera’s aan de Touch 2019 op een breed gebruik van het grote aanbod augmented reality-games in de App Store.

Het merk lanceert daarnaast over enkele maanden Apple Arcade en maakt deze nieuwe gamingdienst ook beschikbaar voor de iPod. Dat is prettig voor gamers, die voor het gebruiken van deze dienst geen dure iPad of iPhone nodig zullen hebben.

Apple iPod Touch 2019: prijzen en hoesjes

Is de iPod Touch 2019 dan zoveel goedkoper dan de gemiddelde Apple-smartphone of -tablet? Dat mag je wel stellen. Het apparaat komt op de markt met respectievelijk 32GB (€ 229), 128GB (€339) en 256GB (€ 449) opslagruimte en is hiermee al vanaf enkele honderden euro’s op te pikken. Dat is niet veel voor een Apple-product met toch geen onaantrekkelijke specificaties.

Apple’s nieuwe mediaspeler wordt geleverd in zes kleuren, te weten spacegrijs, wit, goud, blauw, roze en (fel)rood en heeft ondanks zijn lage prijs tevens een aluminium behuizing. Die is door zijn dunheid en krasgevoeligheid echter wel gevoelig voor schade door krassen, stoten of vallen.

Wij raden je dan ook aan de iPod Touch 2019 te beschermen met een fraai hoesje dat lange tijd meegaat en de mediaspeler van een heel eigen karakter voorziet. Hier vind je ons brede aanbod van aantrekkelijk geprijsde boek-, flip-, TPU- en designhoesjes. Ook je hoesje zelf ontwerpen is mogelijk!

Relevante blogs