Samsung Galaxy A6 (Plus) 2018: prima prestaties voor een prima prijs

De Samsung Galaxy A-serie telefoons bevinden zich qua prijsklasse aan de bovenkant van het middensegment. 

Veel telefoon voor je geld

Samsung brengt van zijn Galaxy A-serie regelmatig nieuwe telefoons uit en is inmiddels aanbeland bij de 2018-editie van de A6 en A6 Plus. De toestellen bevinden zich in een interessant prijssegment, want met een adviesprijs van respectievelijk € 309 en € 369 vallen ze precies tussen de duurdere A8 en de J-serie in. Laten we eens kijken waarom de fabrikant voor deze positionering gekozen heeft.

Samsung biedt in de A6 2018 een Exynos 7870-chip met octacore-processor, 3GB RAM geheugen en 32GB opslag. Die specificaties zijn voldoende om probleemloos meerdere apps tegelijkertijd te kunnen draaien en flink wat foto’s en video’s op je toestel op te slaan. En dat zonder dat je hiervoor de hoofdprijs betaalt, zoals bij duurdere modellen het geval is (denk alleen al aan de S-serie).

Scherpe camera, minder scherp scherm

Andere voordelen van de A6 en A6 Plus liggen op het gebied van design en cameraspecificaties. Die laatste zijn voor de prijs uitstekend te noemen – de 16 megapixel-camera levert haarscherpe plaatjes op die zich goed laten vergroten en bewerken. Ook het ontwerp springt in het oog: de A-serie heeft in 2018 een randloos AMOLED-scherm gekregen dat normaal alleen aan dure modellen voorbehouden is.

Hoe groot is dat scherm dan? Bij de gewone A6 meet het 5,6 inch en bij de Plus-variant 6 inch. Ook de resolutie ligt bij de A6 Plus iets hoger (2220 x 1080 pixels) en dat vinden wij niet zozeer een pluspunt, als wel absolute noodzaak. De resolutie van het kleine broertje ligt met 1480 x 720 pixels namelijk behoorlijk laag en dat verklaart meteen de relatief gunstige prijs.

Behuizing behoeft een hoesje

De lage schermresolutie van de A6 (en in mindere mate de Plus) is niet het enige puntje van kritiek dat wij hebben op Samsung’s A6-toestellen in 2018. De metalen behuizing – die er weliswaar mooi uitziet – is in tegenstelling tot de duurdere A8 namelijk niet waterdicht. Ook is hij redelijk krasgevoelig, waardoor het ogenschijnlijk strakke uiterlijk na verloop van tijd iets van zijn glans kan verliezen.

Begrijp ons niet verkeerd: al met al zijn we overwegend positief over zowel de Galaxy A6 als de A6 Plus. De toestellen bieden de vertrouwde hoge Samsung-kwaliteit voor een aangenaam prijskaartje. Wel moet je genoegen nemen met een relatief lagere schermresolutie en een behuizing die niet waterdicht is. En de krasgevoeligheid? Die is eenvoudig te ondervangen met een mooi telefoonhoesje. Ontwerp het hier direct zelf!

Relevante blogs