Nokia 6 2018: sterk ontwerp en dito prestaties

Het vroegere Nokia stond bekend om telefoons die werkelijk als een tank waren gebouwd. 

Stevige maar krasgevoelige behuizing

Het onverwoestbare karakter van de oude Nokia-telefoons zat hem voornamelijk in de kracht van de behuizing. Het is een element dat HMD met de nieuwe generatie toestellen duidelijk wenst te behouden. De buitenkant van de Nokia 6 2018 is uit één blok aluminium gefreesd en bovendien met Fins vakmanschap in elkaar gezet. Kraken of verschuiven doet de behuizing dan ook niet.

Betekent dit dan dat je het toestel – net zoals zijn voorgangers van rond de millenniumwisseling – zonder gevolgen kunt laten vallen? Dat zouden we toch niet aanraden. De aluminium behuizing beschermt de onderliggende hardware weliswaar prima, maar is daarom niet minder krasgevoelig. Een paar zandkorreltjes in je broekzak kunnen op het aluminium al lelijke krassen achterlaten.

Dat is zonde, zeker omdat het toestel net is uitgebracht en je er nu nog een slordige 300 euro voor betaalt. We adviseren je daarom zeker om de Nokia 6 2018 te beschermen met een kwalitatief hoogwaardig telefoonhoesje. Daarnaast is een screenprotector voor het scherm ook geen overbodige luxe.

Prima specificaties voor middenklasse telefoon

Minstens zo belangrijk als de buitenkant, is natuurlijk de binnenkant van het toestel. En ook in dat opzicht zit je met de Nokia 6 2018 overwegend goed. De achtkernige processor van de Qualcomm Snapdragon 630-chipset zoemt tevreden op een kloksnelheid van 2,2Ghz en zorgt er hiermee voor dat je alle taken op de telefoon moeiteloos en snel kunt uitvoeren.

4GB aan werkgeheugen laat je een ruime hoeveelheid applicaties tegelijkertijd gebruiken en de 32GB of 64GB aan opslagruimte (je kiest zelf welke variant je nodig hebt) bieden meer dan genoeg opslagruimte voor video’s, foto’s, muziek en een variëteit aan games en applicaties. Voor een middenklasse smartphone zijn de specificaties simpelweg uitstekend.

Nokia 6 2018: gulden middenweg in alle facetten

Natuurlijk wordt het gebruiksgemak van een telefoon niet alleen bepaald door de processor, geheugen en opslagruimte. Ook het scherm, de accuduur en de software hebben grote invloed op de dagelijkse gebruikerservaring. Met een 5,5 inch full-HD scherm, een 3000mAh accu en de nieuwste Android Oreo-versie (de Android One-variant!) stelt het toestel ook op deze vlakken niet teleur.

Heeft de Nokia 6 2018 dan helemaal geen zwakke punten? Als we er dan toch één moeten noemen: de camera is wat ons betreft niet bijzonder. Het gebruik van een Zeiss-lens klinkt weliswaar veelbelovend, maar biedt geen uitzonderlijke resultaten. Wel is de camera op vergelijkbaar niveau als de meeste andere toestellen in deze prijsklasse.

Onze conclusie is dan ook overwegend positief. De Nokia 6 2018 is een uitstekende keuze voor iedereen die een goede telefoon wil voor relatief weinig geld. De kwaliteit van de camera is iets dat je in dat geval zult moeten accepteren, maar het andere zwakke punt – de krasgevoeligheid van de behuizing – is eenvoudig op te lossen met een telefoonhoesje. Dat kun je zelfs helemaal zelf ontwerpen!

Relevante blogs