Wat is de beste manier om mijn smartphone te beveiligen?
Een vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning en pin zijn de populairste beveiligingsmethoden op moderne telefoons. Sommige toestellen bevatten zelfs een combinatie van deze opties. Dat is niet voor niets, want elke methode heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje.
Vingerafdrukscanner: de voors en tegens
Een vingerafdrukscanner is van oorsprong hoogwaardige beveiligingstechnologie. Pas sinds circa 4 jaar is de prijs van de technologie genoeg gedaald om deze in smartphones te verwerken. De scanner neemt diverse afdrukken van je vinger, waarbij er één match nodig is om je telefoon te ontgrendelen. In de praktijk biedt deze methode hierdoor een grote mate van veiligheid.
Nadelen heeft een vingerafdrukscanner echter ook. In de nieuwste generatie telefoons is de scanner vaak niet in de thuisknop maar achter het scherm gebouwd, waardoor dat aan moet staan om de vingerafdrukscanner te laten werken. Ook hebben sommige smartphones moeite met het lezen van natte vingers. Dat is minder handig na het handen wassen of tijdens een stevige regenbui.
Gezichtsherkenning: de voors en tegens
Gezichtsherkenning op je telefoon biedt onmiskenbaar voordelen. Zo hoef je het toestel alleen maar voor je gezicht te houden en verder geen handelingen te verrichten. Volgens Apple is de eigen gezichtsherkenningstechnologie Face ID maar liefst 20 keer veiliger dan Touch ID (vingerafdrukscanner). Hierbij maakt de iPhone met o.a. dieptesensoren een 3D-scan van je gezicht.
Ook gezichtsherkenning brengt bepaalde nadelen met zich mee. Afhankelijk van de gebruikte software en sensoren werkt de gezichtsherkenning in sommige telefoons niet altijd even snel. Het is vervelend als je je smartphone lang voor je gezicht moet houden. Met name in het donker werkt dit soms niet goed. Daarnaast zijn er twijfels over de veronderstelde veiligheid; een foto van de eigenaar ontgrendelt in sommige gevallen al de telefoon.
Pin: de voors en tegens
De pin is zonder twijfel de oudste beveiligingsmethode op smartphones. Een dief heeft slechts drie pogingen om de juiste vier- of vijfcijferige pincode in te voeren uit tienduizenden mogelijke combinaties. Dat maakt de pin nog altijd een betrouwbare manier om je telefoon te beveiligen. Ook kun je je telefoon door de pincode te delen makkelijk door je partner of een vriend laten gebruiken.
Ook de pin ontkomt echter niet aan nadelen. In de diepste spelonken van het internet is namelijk software te vinden waarmee je pincodes op telefoons kunt kraken. Ook is de pin voor kwaadwillenden soms vrij eenvoudig te raden. Denk hierbij aan pincodes die zijn gebaseerd op je verjaardag, de geboortedatum van je kind of een andere bijzondere datum.
Wat moet ik kiezen: vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning of pin?
Geen enkele van bovengenoemde beveiligingsmethodes biedt waterdichte beveiliging. Wel is de pincode iets kwetsbaarder en langzamer in gebruik dan de vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning.
We raden daarom aan om altijd de vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning op je telefoon in te stellen. De keuze tussen die twee is verder vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hoe ontgrendel jij je telefoon liever; met je hand of je gezicht?